Hoor ik daar een nieuw geluid?

Of ik de kick-off blog van De Nieuwe Rede uit mijn naam wil schrijven? Als copywriter werk ik achter de schermen mee, dus ik ben benieuwd welke gedachte hierachter schuilt. Dat vraag ik Cindy, Wesley en Etienne voorafgaand aan de lancering van De Nieuwe Rede. Omdat we transparant zijn en anderen een podium willen bieden, luidt het antwoord. Daar voel ik wel iets voor. Ik vind het krachtig en verfrissend. Maar wat als de lancering tegenvalt? Dan is dat zo. Want ik mag mijn ongezouten mening geven. Zo begint de samenwerking tussen De Nieuwe Rede en mijzelf.

Oud & Nieuw

Oké, ik geef toe dat ik wel op de hoogte was van het nieuwe concept en de ideeën achter De Nieuwe Rede. Ik laat me graag verrassen, maar stap nergens blindelings in. Verder weet ik evenveel – of weinig – van het inhoudelijke programma als de andere genodigden. Als locatie is gekozen voor stadsbrouwerij De Hemel, gevestigd in een middeleeuws kloosterpand in het centrum van Nijmegen. Hier liggen de wortels van de Radboud Universiteit. Wat een toepasselijke plek om kennis te delen! Onder de genodigden veel ondernemers, waaronder gedragswetenschappers en communicatie professionals, zakelijke vrienden en bekenden. Gemene deler is de nieuwsgierigheid naar het nieuwe concept, de hang naar kennis, ervaringen delen en geïnspireerd raken.

Het kan anders

En dat is precies het doel van vandaag. Niet alleen de lancering van De Nieuwe Rede, maar vooral anderen een podium bieden. Dat gebeurt door Jonathan, barman van De Hemel, aan het woord te laten. Niet gepland, maar pakt goed uit. En – wel volgens plan – door vier sprekers, betrokken bij De Nieuwe Rede. Zij delen hun verhaal om ondernemers te inspireren en aan te zetten tot nieuwe plannen. Medeoprichter en redenaar van De Nieuwe Rede Etienne Kreutzer leidt ons door de dag en zorgt voor de zogenaamde rode draad.

Jan Fokke Oosterhof trapt af en vertelt over zijn missie om de zwaarste voettocht ter wereld, de Marathon des Sables, te volbrengen. In zes dagen 254 kilometer rennen door de Saharawoestijn. Why? hoor ik je denken. Hoewel deze uitdaging voor de meesten van ons geen ambitie is, inspireert Jan Fokke wél om in beweging te komen en je dromen na te jagen. Michael van Loenen, CEO van YouBeDo.com en redenaar in spe, vertelt over het succes van zijn onderneming, maar deelt ook zijn persoonlijke verhaal. Over hoe het misging met hem en YouBeDo. Hoe hij uit een diep dal is opgekrabbeld en het succes en geluk weer heeft gevonden. Redenaar Stephan Ummelen toont een ander inzicht. Hij is ervan overtuigd dat filosofie organisaties meer brengt dan marketing. Streef je waarden na en wees helder over wie je bent, is zijn boodschap. Alleen dan kom je als organisatie geloofwaardig over. Het geeft mij en anderen stof tot nadenken.

Uit het leven gegrepen

Een divers scala aan redenaren en onderwerpen. En toch zijn er meerdere verbanden. Stuk voor stuk zijn het verhalen die inspireren en tot denken aanzetten. Om het anders te gaan doen. Van dromen najagen en leren loslaten tot je waarden helder krijgen om écht geloofwaardig te zijn. Het gaat over grenzen opzoeken en ervaren. En je kwetsbaar en puur durven opstellen. Dat spreekt de aanwezige mensen aan. Er worden persoonlijke verhalen en plein public gedeeld en ik hoor geluiden van herkenning. Zoekvragen komen op tafel, er wordt veel gelachen en gediscussieerd. De dag lijkt wel een afspiegeling van het leven. Mooi, vind ik dat.

Inhoud en verdieping Inhoud, verdieping en aandacht voor emoties en het menselijke aspect. Dat is wat mij bijblijft van deze dag. En de enorme kracht van het verhaal. Vooral als het persoonlijk en kwetsbaar is. Want kwetsbaar zijn is krachtig. Niet alleen in het dagelijks leven, maar zeker ook bij ondernemen. Als De Nieuwe Rede een afspiegeling wordt van de lancering, dan hebben ze iets waardevols in handen. En kunnen zij organisaties vernieuwing brengen. Daar plaats ik één kritische voetnoot bij. Ik heb weinig ervaring met soortgelijke events en ik heb nog nooit een spreker ingehuurd. Hoe het met De Nieuwe Rede zal vergaan en of organisaties klaar zijn voor een nieuw geluid, blijft nog even een verrassing. Maar, zo heb ik geleerd, dromen moet je najagen. En ik draag er graag aan bij om deze droom verder te verwezenlijken.

De blik vooruit

Wil je zelf een goed verhaal vertellen? Zodat je met impact kennis kunt delen? Dat gaat De Nieuwe Rede je in de toekomst leren. Door blogs over het sprekersvak, visies van de redenaren en nieuwe ontwikkelingen met je te delen. Wordt vervolgd!

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn - Black Circle