Stop met swipen.

De sprekersmarkt vertindert. Sprekersbureaus beschikken steeds vaker over een enorm aantal aan sprekers, gecategoriseerd op basis van oppervlakkige selectiecriteria. Zo vinden klanten snel een match en stappen ze niet over naar de concurrent. Althans dat is de hoop. Een klant wil op zijn beurt niet uit honderden sprekers hoeven kiezen. Dus kiest hij voor de veilige, ‘snelle’ weg: een spreker met een bekend verhaal, een bekende kop, een opvallende ervaring of een aansprekende hoeveelheid kennis. De keuze wordt gebaseerd op een naam, foto en een korte omschrijving. Sounds familiar? Apps als Tinder doen het al jaren zo. Werkt het ook goed voor de sprekersmarkt? Ik denk van niet.

Opvallen is belangrijker dan aansluiten

De verandering van een persoonlijke duurzame relatie tussen sprekersbureau en klant naar een snelle flirt werkt prima voor organisaties die weten welke spreker ze willen hebben. Maar dat geldt niet voor iedereen. Bovendien wil je ook weleens verrast worden, toch? De sprekersmarkt breidt in rap tempo uit en het wordt steeds eenvoudiger om professioneel spreker te zijn. Toch is een keuzestructuur gebaseerd op oppervlakkige selectiecriteria en zoektermen zoals communicatie, leiderschap of inspiratie, niet berekend op deze grote toename aan sprekers. Het gevolg is een ondoorzichtige markt, waar opvallen belangrijker wordt dan aansluiten. Door de bomen het bos niet meer zien

Stel, je zoekt een spreker met een goed verhaal over leiderschap. Wat doe je dan? Zeer waarschijnlijk raadpleeg je een van de grootste sprekersbureaus van Nederland. Na even doorklikken vind je hier 419 (!) sprekers die over leiderschap vertellen. Probeer je dit te specificeren door een koppeling te maken tussen leiderschap en duurzaamheid, dan krijg je nóg meer sprekers (445) als resultaat. Bovendien schotelt een algoritme je telkens dezelfde sprekers voor door ze bovenaan te zetten. Conclusie: je overvloed aan keuzevrijheid helpt je niet en je zoektocht wordt een kriem, want je ziet door de bomen het bos niet meer.

Niches

In markten waar een klein aantal grote organisaties een breed product verkoopt ontstaan niches. Zo ook in de sprekersmarkt. Er zijn sprekersbureaus voor topsporters, vrouwelijke professionals, trendwatchers, young professionals, promovendi enzovoort. Deze niches maken de zoektocht naar een goede sprekers gemakkelijker. Simpelweg omdat ze helpen bij de eenvoudige selectie van een goede spreker. Toch zeggen deze niches meer over de vorm dan de inhoud. Het is interessant dat iemand topsporter, promovendus of vrouw is met een unieke visie op een bepaald thema. Maar waarom categoriseren we dan niet op visie in plaats van een persoonlijk kenmerk?

Kan het anders?

Bij De Nieuwe Rede werkt het anders. Voordat je bij ons een spreker (redenaar) boekt, dagen we je uit om na te denken over inhoud en resultaat. Wat wil je bereiken met de inzet van een spreker? Hoe past het verhaal binnen het thema van je bijeenkomst? Krijgen we samen deze vragen helder, dan gaan wij voor je aan de slag om een spreker te vinden met een passende boodschap. Anders dan anders vertegenwoordigen wij sprekers. Zowel in de ontwikkeling van het verhaal als in de zoektocht naar passende podia. We selecteren sprekers zelf op thema, verhaal, inhoud en kwaliteit en je krijgt pas een spreker voorgeschoteld zodra de inhoud klopt. Per thema bieden we vaak niet meer dan één of twee goede sprekers aan. Dat is overzichtelijk én een stuk eenvoudiger.

Stop met swipen

Dekken we hiermee de markt volledig af? Absoluut niet. De Nieuwe Rede bevindt zich evengoed in een niche. Een niche waarin we aansluiting zoeken bij de inhoud door persoonlijk contact en goede verhalen. Je tindert bij ons niet door 400 profielen heen. Dat hebben wij al voor je gedaan.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn - Black Circle