Dit is waarom spreken in het openbaar per definitie lastig is

Toespraken houden voor een groep of in een publieke omgeving.” Dit is de definitie van spreken in het openbaar. Een toespraak houden is een vaardigheid. Immers, als publiek vinden we een spreker wel of niet goed. Je kan het of je kan het niet, “je hebt het” of “je hebt het niet”. Toch is het bijzonder dat sprekersvaardigheden of presentatievaardigheden geen scherpe definitie kennen. De termen worden wel gebruikt bij opleidingen en cursussen en door trainers. Maar de vaardigheden worden niet gedefinieerd door de Van Dale. Is dat gebrek aan definitie een reden waarom veel mensen het lastig vinden om een toespraak te verzorgen? En om een toespraak te beoordelen?

Cliché

De spreker moet nog opkomen. De beamer zoemt, de eerste slide van de PowerPointpresentatie staat aan. Op de sheet zien we de titel van de presentatie, de naam van de spreker, de datum, de organiserende partij en een stockfoto als achtergrond. Mogelijk nog aangevuld met een inspirerende quote. Als de presentatie begint, blijkt dat we luisteren naar een voorlezer in plaats van een spreker. De presentatie komt overduidelijk van het A4’tje in zijn hand.

Zijn we na afloop geïnformeerd, vermaakt of gemotiveerd? Ik wed dat je ‘nee’ denkt. Bovenstaand voorbeeld herken je ongetwijfeld, het is een cliché. In de praktijk komt het geregeld voor. Hoe had deze spreker het anders kunnen doen? Hij heeft een toespraak gehouden voor een groep. Zijn taak is volbracht. Sprekersvaardigheden zijn niet gedefinieerd dus hoe kunnen we dan zeggen dat hij niet aan onze verwachtingen voldeed? Hoe had hij het dan moeten doen?

Wetenschap

Ik dacht oprecht dat ‘sprekersvaardigheden’ een woord was. Ik had toch minstens een invulling als ‘de vaardigheden nodig voor het spreken in het openbaar’ verwacht. Het leuke is dat we vanuit De Nieuwe Rede er dus zelf invulling aan mogen geven, één die past bij onze visie en jouw dagelijkse praktijk. Vanuit de communicatie-, theater- en gedragswetenschappen is bijvoorbeeld veel bekend over het menselijk brein en hoe je het kunt prikkelen. Onze invulling komt deels voort uit het bestuderen van deze wetenschappen. Het bieden van handelingsperspectief, om zo verder te gaan dan ‘informeren’ en ‘inspireren’, is onderdeel van onze invulling. Dat maakt ook dat we meerwaarde zien in het definiëren van sprekersvaardigheden voor onze redenaren en andere geïnteresseerden.

Onze invulling

Spreken in het openbaar is één van de meest voorkomende angsten. Daarom is teruggrijpen naar clichés, zoals gedaan door de spreker uit het eerder genoemde voorbeeld, begrijpelijk. Kan het effectiever of pakkender? Ongetwijfeld. Maar laten we daar iets heel belangrijks aan toevoegen: het gebrek aan definities betekent dat je zelf beslist waar jouw presentatie aan moet voldoen. Jij vult in wat jij verstaat onder spreken en het verzorgen van een presentatie. De kunst van het overbrengen van die invulling, het eigen maken van een boodschap, is wat ons betreft dan ook een ondefinieerbare, maar cruciale vaardigheid in het sprekersvak.

En juist dat op zoek gaan naar jouw invulling, daar gaat onze invulling over. Het laten aansluiten van jouw presentatie bij jouw organisatie, traject, verandering, ambitie, wat ook maar de aanleiding is voor het verzorgen van de presentatie. En het kunnen uitleggen aan het publiek waarom je het presenteert zoals je het presenteert.

Laat ons weten welke invulling jij geeft aan sprekersvaardigheden en hoe jij een presentatie voorbereidt. We zijn erg benieuwd naar de verschillende invalshoeken.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn - Black Circle