Master You radio: Wat jij én ik kunnen leren.


Op Facebook stond een oproep, “je kan in de uitzending komen van Master You radio (Amsterdam FM)”. Live in het Tropenmuseum. Dat leek me een geweldige kans om De Nieuwe Rede en de boodschap er achter eens voor een groot publiek te testen. Vrijdag 16 maart was het moment daar en ben ik geïnterviewd.

Ik coach anderen op het gebied van presentatievaardigheden; dan moet je ook jezelf in de spiegel durven aankijken. In deze blog kijk ik terug op het interview. Hieronder geef ik mezelf als het ware feedback. Zo wil ik jou en mezelf helpen voorbereiden op toekomstige interviews en presentaties. De focus ligt op de manier van spreken en minder op de specifieke inhoud.

Het interview is hier terug te luisteren. Hier kun je precies horen waar ik naar verwijs in deze blog.

Aandachtspunten

Hieronder noem ik de momenten en punten waar ik ruimte voor verbetering zie, met ook steeds een tip er achter.

“Nijmegen in the house”: geen idee waarom ik dat zo zei….

Tip: niet doen.

Kort introduceren: en dan begin ik met “tien jaar geleden”. Dat komt omdat ik in mijn hoofd kom voor De Nieuwe Rede maar toch probeer snel mijn eerdere onderneming, Plan to Behaviour, een plek te geven.

Tip: improvisatie is goed maar begin rustig en duidelijk. In het gesprek groeien maakt dat later nog genoeg ruimte voor andere ideeën komt.

Praat rustig: één van de grootste valkuilen van veel sprekers is te snel praten, iets waar ik me een aantal keer schuldig aan maak. Met name als het gaat om context scheppen of het opbouwen naar een inzicht, merk ik dat ik het gezegd wil hebben. Het is enthousiasme maar soms ook moeilijk te volgen.

Tip: benoem eerst wat je gaat vertellen (ook als je antwoord geeft), als een soort kapstok. Dat schept overzicht, voor jezelf en de luisteraar. Mocht je te ver afwijken van die kapstok of te lang bij een punt blijven hangen, dan geeft je gesprekspartner dat wel aan.

Ja: een positief stopwoord is niks mis mee. Het overmatig gebruiken van dat stopwoord wel.

Tip: variëteit in stopwoorden en feedback is van belang. Dat zorgt er voor dat je gesprekspartner zich ook echt gehoord voelt. Door het blijven gebruiken van ‘ja’ hier, zal het effect ervan waarschijnlijk afnemen gedurende het interview. Ken jij je eigen stopwoord? En weet je wat het effect er van is?

Sterke punten

Er waren ook momenten waar ik met plezier op terug kijk en die handvatten bieden om in de toekomst nog meer mee te doen.

“Aaaawh”: zodra ik hoor dat ik niet te horen ben (01:20), is het eerste dat in me opkomt een vermakelijk achtergrondgeluid. Het is het type ad rem en humoristisch reageren waar je als spreker altijd van hoopt dat het je lukt.

Tip: wees niet bang om woorden, uitspraken of geluiden te gebruiken die bij jou passen of waar je vriend(in) altijd om moet lachen bijvoorbeeld.

Muziek gebruiken: 16 maart is de verjaardag van mijn vader en na een subtiele vraag en lief lachen mocht ik ter ere van deze gelegenheid een nummer (van Joe Cocker) draaien. Dit zijn dé momenten om te benutten, die een interview of presentatie persoonlijk te maken.

Tip: muziek is zeer sfeerbepalend en iets wat we bij presentaties nog veel te weinig gebruiken vaak. Gebruik muziek!

Pitch feedback: toen De Nieuwe Rede begon, heb ik duidelijk uitgesproken dat ik coaching minstens zo interessant vind als het zelf optreden als spreker. Ook hier merk ik dat ik op mijn best ben als ik mag reflecteren op de verhalen van anderen, als ik mag bijdragen aan hun verhaal (13:15).

Tip: schrijf eens drie aandachtspunten op over je manier van presenteren en drie punten die je goed vindt gaan om voor jezelf scherp te krijgen wat je zelf wil en kan.

Reflecteren op eerdere momenten: tijdens het feedbacken van de pitches reflecteer ik op het feit dat ik eerder in het interview niet altijd even sterk overzicht bood.

Tip: of het nu zelfspot is of een reflectie zoals hierboven, durf jezelf in de spiegel aan te kijken. Dat is leerzaam en authentiek.

Context

Bewust ben ik deze blog niet met de volgende punten begonnen. Ik wilde eerst naar mezelf kijken. Wat wel mee heeft gespeeld, is dat het programma last minute werd aangepast omdat een andere spreker ziek was, de techniek in het begin niet mee werkte en op de achtergrond flink geklust werd. Dat soort praktische punten helpen niet mee en ook al moet je overal op voorbereid zijn, het leidt allemaal wel af. Met dank aan Roeselien Wekker, die het interview toch in goede banen heeft geleid.

Los van de specifieke tips, in welke context kun jij dit nu gebruiken? Vaak zijn dit soort tips namelijk makkelijker gezegd dan gedaan. En daar zit ook meteen het antwoord in: nagaan of je het hebt gedaan. Na het verzorgen van een interview of lezing, feedback jezelf. Eerder vroeg ik je aandachtspunten op te schrijven bijvoorbeeld, scoor die eens na je volgende interview of presentatie. Dan kun je je progressie volgen. De meeste mensen zijn (in hun hoofd) klaar met een presentatie zodra ze de presentatie gegeven hebben. Terwijl juist dan het leren begint.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn - Black Circle