UPW: het groepseffect


In het publiek zitten bij Unleash the Power Within (UPW), een seminar van Tony Robbins, is een ervaring. UPW is een vier dagen durend seminar gericht op personal development, ingericht als een evenement (van dansers en muziek tot voedingsadvies en top sprekers). Elke dag duurt rond de twaalf uur. Tony Robbins is een ‘life and business strategist’, een autoriteit op het gebied van leiderschap en de initiator van vele seminars (waaronder UPW).

Eten en slapen zit er niet echt in, het programma gaat maar door. Wat je wel doet? Samen met 13.499 anderen maakte ik onderdeel uit van groepsopdrachten, meditatie-momenten en feesten. Deze afwisseling is een kracht van het programma van UPW. En hate him or love him: de kracht van Robbins (als mens en merk) kun je ook niet ontkennen. In deze blog laat ik je zien wat de allergrootste kracht van Robbins en achter UPW is: het benutten van het groepseffect.

Een groep individuen

Bij concerten en evenementen heb je het vast wel eens gemerkt: de pure macht en overtuiging die een groep mensen uitstralen. Puur door de omvang van de menigte en het volume dat een groep kan vormen. En los van uiterlijke kenmerken, kunnen groepen ook veel betekenen voor de individuele leden van een groep. Zoals een gevoel van saamhorigheid oproepen en bijdragen aan de identiteit van de individuele leden. Er bij willen horen is toch een gevoel dat we allemaal kennen?

Dit is een interessant effect, zeker als je bedenkt dat het publiek van UPW overwegend bestaat uit mensen die aan zichzelf willen werken. Het is zeer leerzaam om te zien hoe aanwezige mensen hier bij elkaar gebracht worden, zonder voorbij te gaan aan de persoonlijke ontwikkeling en zeer persoonlijke reflectie van elk individu. Dit gebeurt onder andere door gemeenschappelijke kenmerken van de aanwezigen herhaaldelijk te benoemen en het programma zo in te richten dat je het echt beleefd met de mensen om je heen.

Toepassingen

Aanwezigen verbinden en zorgen dat je echt profiteert van de (omvang van de) aanwezige groep zijn handelingen waar de meeste sprekers meer voordeel uit kunnen halen dan dat ze nu doen. Veel sprekers worstelen met interactie of worden gezien als ‘afstandelijk’ of zijn (in de ogen van de zaal) te veel bezig met het eigen ego.

Hoe voorkom je afstandelijkheid en zorg je voor een groepsgevoel? Wat ik gezien en geleerd heb bij UPW, is er voor zorgen dat:

  • Je duidelijk hebt wat de groep definieert. En dat je als spreker bij de groep kan horen. Voorbeelden bij UPW zijn uitspraken als “we are achievers”, “the rest of the world isn’t here” en “let me hear you”. Op dag 1 loop je s’avonds over hete kolen, de dag erna is iedereen een “firewalker”. Het blijven herhalen van het aantal aanwezigen en nationaliteiten is ook typerend. En het laatste uur op de laatste dag is gericht op ‘re-entry’ in de normale wereld en het bespreken hoe je hetgeen geleerd gaat toepassen na het seminar. Met name dit laatste is een les voor veel sprekers.

  • Er duidelijk sprake is van een eigen identiteit die nooit voorbij gaat aan het individu en de stappen die Tony Robbins wil dat ieder individu na afloop gaat zetten. Bij UPW doe je oefeningen individueel en werk je in jouw werkboek en aan jouw aantekeningen. Deze focus op jezelf benadrukt spreker Joseph McClendon III nog eens extra door je herhaaldelijk “I. Freaking. Rock.” te laten uitspreken. Onderschat als spreker nooit momenten van rust die je inleidt met “Bedenk eens voor jezelf…”.

  • Bij elk programmaonderdeel, of het nu een oefening of informatieoverdracht betreft, het duidelijk is wat het onderdeel oplevert voor iemand. En er zijn dus vrij veel programmaonderdelen, die variëren in toon en karakter. Het enige moment is er ruimte voor veel energie (bewegen, muziek), het andere moment voor pure rust (werken in je werkboek, meditatie). Deze uitersten qua geluid en energie zorgen voor een fijne afwisseling, een contrast dat bijdraagt aan de beleving van elk programmaonderdeel en betrokkenheid in het algemeen. Een keer een filmpje laten zien of een oefening doen is al een goede afwisseling maar denk als spreker nog eens verder na wat je zou kunnen doen ter afwisseling.

  • Aanwezigen lol hebben. En dat gaat verder dan een leuke anekdote of een grapje hier en daar. Het effect van muziek, van filmpjes (ook weer in stijl van het seminar en met leuke momenten; niet random van Youtube) en van interactieve momenten zoals mensen uit de zaal op het podium laten, zorgen dat mensen gewoon lol hebben als ze in de zaal zitten. Ze lachen en ze genieten. En dat 12 uur op een dag, vier dagen lang. Met name mensen naar voren halen (als ze dit willen uiteraard) en anekdotes uit de zaal gebruiken, zorgt voor een groepsgevoel (een groep waar jij als spreker dan ook bij hoort).

Afsluiten met een goed gevoel

Ik bezocht UPW om te leren over hoe een spreker op dit niveau werkt, hoe een dergelijk seminar is georganiseerd en hoe het programma van het seminar in elkaar zit. Het is duidelijk dat over alles is nagedacht bij UPW. Bedenk dat aanwezigen leven op water, eet- en slaapgebrek en continu bezig zijn, vier dagen lang. Dat mensen zo veel lol en energie hebben tijdens en na afloop is een haast wonderlijk iets. Al zie je in de toepassingen hierboven ook dat het zeker haalbaar is.

De focus op groepsgevoel is één aspect van UPW. De presentatie van het programma door de sprekers is natuurlijk ook van groot belang, iets wat ook wel blijkt uit bovenstaande. Wat Tony Robbins en Joseph McClendon III doen als sprekers om het programma zo effectief te maken? Lees daarover meer in mijn volgende blog.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn - Black Circle