UPW: de sprekers


Zoals ik in mijn eerdere UPW-blog al beschreef, is het vermogen om alles uit de groep aanwezigen te halen de grote kracht van het programma van UPW. En van de sprekers. Tony Robbins en Joseph McClendon III hebben, evenals hun gastsprekers, flink geïnvesteerd in zichzelf (lichamelijk en mentaal) om sprekers van dit niveau te worden. In deze blog beschrijf ik, na een algemeen aandachtspunt, per spreker hun aanpak en de punten die je zelf als spreker kunt toepassen.

Fit Er zijn een aantal zaken die alle UPW-sprekers duidelijk kenmerken. Hun fysieke verschijning alleen al is het beschrijven waard en toont de voorbereiding en commitment die de heren aangaan. Robbins is 58 jaar, McClendon III is 64 jaar. Beide heren zijn extreem fit. Ze hebben de conditie om twaalf uur lang te praten en bewegen. En ze hebben de spieren om te bewijzen dat ze qua sporten, eten en slapen alles zodanig hebben ingericht dat ze kunnen leveren wat van hen gevraagd wordt.

‘Ingericht’ is een bewust gekozen woord want beide heren investeren veel in voeding, speciale sportvoorzieningen en tijdsbestedingen als yoga, meditatie en ademhalingsoefeningen. Alles is bedoeld om het maximale uit jezelf te halen en de kwaliteit van je leven te verbeteren. Het mentale aspect komt in die opsomming ook al naar voren en met ochtendrituelen zoals priming, dankbaarheid uitspreken en een koud bad (om het lichaam en de geest te resetten) zie je dat het mentale en het fysieke evenveel aandacht krijgen om te kunnen presteren. Je wordt tijdens UPW ook uitgedaagd zelf bij het begin van je dag aandacht te besteden aan deze technieken. Zodat je om 08:30, bij aanvang, ook weer fit bent voor de ochtend aerobics.

Joseph McClendon III

Joseph McClendon III zat in de jaren ’80 een keer bij een jonge Tony Robbins in de zaal. McClendon III was meteen verkocht en ontwikkelde zich op het gebied van psychologie en NLP. De beste man is gezegend met een goed stel hersenen. En een flinke dosis humor, met name als het gaat om imitaties, stemmetjes en zijn lichaam gebruiken om zijn verhaal te ondersteunen.

Wat valt op aan zijn presentatiestijl en wat kunnen wij daar van leren?

  • Hij houdt je continu bij de les. McClendon III stelt zeer regelmatig vragen aan de zaal en verwacht dat je het antwoord hardop uitspreekt. Meestal is het antwoord ‘yes’ of ‘I’ (ik) maar van een sleur is nooit sprake. Ook vraagt hij regelmatig “Now was that rocket science?” na een stuk theorie, waar het antwoord “no” is. En dan “Can you do it?”, gevolgd door een luide “yes” uit de zaal. Je hebt zojuist commitment uitgesproken.

  • Je hebt lichaamstaal en je hebt lichaamstaal. Je handen gebruiken om je woorden te ondersteunen is heel iets anders als je hele lichaam gebruiken op de manier waarop McClendon III dat doet. Hij rent, hij rolt, hij springt, hij maakt grote en kleine bewegingen en heeft duidelijk zijn mimiek volledig onder controle, alles bedoeld en aangeleerd om zijn boodschap over te brengen zoals hij dat wil. Zelfspot is hem in deze niet vreemd, wat zorgt voor een nog charismatischer beeld. Hoe beweeglijk je wil worden tijdens je presentatie is een kwestie van wat bij je past maar blijf jezelf op dit gebied wel ook uitdagen. Evenals bij zoiets als zelfspot.

  • Herhaling, herhaling, herhaling. Voor sprekers kan het een hele uitdaging zijn om een rode draad in een verhaal aan te brengen en om er voor te zorgen dat verschillende onderwerpen onderling verband houden (voor de zaal). McClendon III biedt een oplossing, namelijk belangrijke boodschappen en handelingen blijven herhalen. Onder de vlag van NLP, laat hij je uitspraken en bewegingen zo vaak (begeleid) uitvoeren dat van een automatisme al snel sprake is. En andere onderdelen worden zo ook snel in verband gebracht met de herhaalde boodschap.

Tony Robbins

Hate him or love him, de meningen zijn verdeeld over Tony Robbins en zijn boodschap. Voor de één is hij life changing en dé bron voor inspiratie en succes; de ander ziet een piramidespel en een commerciële uitbuiter van mensen die zoekende zijn. Ook in de zaal bij UPW vind ik sceptici en die hard fans. Waar je op focust, dat zul je ook vinden.

Maar waar je niet om heen kunt: Tony Robbins is een machine. Of, zoals McClendon III hem noemt, een alien. De airco op zijn podium staat op standje vrieskist. Als je kijkt naar de meters die hij aflegt op het podium, dan kom je na een dag (van 12 – 15 uur) dicht uit bij een halve marathon. Van zijn stembanden is niks over, die heeft hij letterlijk ‘op-gepraat’. Het is een beer van een vent, een kop groter dan dat ik ben (en ik ben bijna 1.90 meter) en drie keer zo breed, met handen zo groot als honkbalhandschoenen. En hij geeft je het gevoel dat hij er voor je is, dat je les krijgt in een veel kleinere setting. Dit doet hij door veel in de zaal rond te lopen en steeds in een andere sectie even stil te gaan staan en door mensen in de zaal dan ook direct te gebruiken in zijn voorbeelden.

Wat valt op aan zijn presentatiestijl en wat kunnen wij daar van leren?

  • Bewust omgaan met lichaam. Robbins is een iets rustigere spreker dan dat McClendon III is maar ook Robbins weet als geen ander hoe hij zijn lichaam moet gebruiken. Hij weet hoe groot hij is. Hij klapt extra overdreven (vingers wijd uit elkaar in plaats van de handen in elkaar klappen). En ook hij beheerst zijn mimiek. Naar ik begrijp is hij iets minder actief dan tien jaar geleden bijvoorbeeld, de beste man moet een beetje op zijn lijf blijven letten. Dat hij dat doet maar alsnog alles er (op een verantwoorde manier) uithaalt, is een les.

  • Bewust omgaan met de omgeving en attributen. Je lichaam is één ding maar uiteraard niet alles wat je kunt gebruiken. Robbins zet de airco op het podium naar verluidt op zeer koud. En loopt af en toe de zaal in voor de afwisseling (en het vermaak van de zaal). Hij kent zijn looproutes in de zaal duidelijk en wisselt verschillende secties keurig en rustig af. En dan hebben we zijn attributen nog niet genoemd. Ik noemde al de manier waarop hij klapt. Wacht maar tot bijvoorbeeld de stokken tevoorschijn komen. Dan wordt Robbins nog iets groter en klapt hij nog iets harder, tot groot vermaak van de zaal.

  • Inhoud en vorm. Tot nu toe hebben we veel gepraat over vorm maar laten we er niet aan voorbij gaan dat inhoud bij Robbins voorop staat. Er is muziek, er is rook, lichteffecten, van alles. Maar deze theatrale aanpak ondersteunt zijn boodschap, het houdt je aandacht vast en zorgt voor nieuwsgierigheid. De aanpak zorgt er voor dat het veilig voelt om af en toe jezelf in de spiegel aan te kijken (via oefeningen in je werkboek) omdat je weet dat er zo meteen weer een luchtiger moment komt.

Is it rocket science Veel van de genoemde punten zijn punten waar sprekers soms over na denken. Maar in mijn ogen niet genoeg. Daag je zelf uit. Hoe kun je meer uit jezelf en je omgeving halen, om een nog betere lezing of presentatie voor je zaal te verzorgen? Hoe kun je je lichaam gebruiken en hoe positioneer je jezelf ten opzichte van de zaal? Hoe kun je zelf afwisseling en herhaling gebruiken?

Meer weten of Tony Robbins en zijn voorbereiding op en manier van presenteren? Op Netflix vind je de documentaire I am not your guru, waarin hij gevolgd wordt gedurende één van zijn seminars.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn - Black Circle