Het goed maken: in gesprek met Jil van Eyle

Wij ontmoeten Jil op een bijzonder moment in zijn leven. Hij staat op het punt weer naar Nederland terug te verhuizen. Lang woonde hij in Spanje, waar hij zorgt voor zijn gehandicapte dochter, en voor zijn sociale onderneming: ‘Teaming’.

Jil heeft de ambitie om de sprekerscarrière die hij in Spanje heeft opgebouwd voort te zetten in Nederland. De Nieuwe Rede helpt hem daarbij. Het verhaal van Jil van Eyle lijkt in het begin niet echt te gaan over het veranderen van organisaties, maar hij laat zien hoe moeilijk, belangrijk en uiteindelijk fijn het kan zijn om zaken anders te gaan zien en doen. En zoals we bij De Nieuwe Rede altijd zeggen, “het kan anders”. Het verhaal van Jil is daar weer een mooi voorbeeld van.

Wat volgt is een schriftelijke weergave van een gesprek dat wij met Jil hadden.

De nodige wake up call

Op 8 oktober 1998 werd mijn leven plotseling persoonlijk en uiteindelijk ook professioneel veranderd. Mijn eerste dochter Mónica werd geboren met waterhoofd en is zwaar gehandicapt gebleven. Voordat Mónica ter wereld kwam, was ik nooit bezig met goede doelen of het nadenken over manieren om de wereld te verbeteren. Sterker nog: Tot 1998 dacht ik dat het leven alleen draaide om veel geld verdienen. Op jonge leeftijd had ik het busbedrijf CityZap opgezet en meteen bij het eerste commerciële succes een gloednieuwe Porsche 911 gekocht. Alles leek automatisch te gaan.

Als ik nu terugkijk op die periode heb ik veel geleerd, vooral over hoe dingen in een bedrijf niet moeten. Dan heb ik het vooral over individualisme en het niet willen luisteren naar je team. CityZap ging failliet omdat ik problemen niet deelde, geen hulp vroeg, niet transparant was. De ziekte van mijn dochter Mónica was de “wake-up call” die ik nodig had om echt te gaan geloven in teamwork en in anderen.

De start van Teaming

Ik moest hard op zoek naar geld voor een kleine stichting in Barcelona waar mijn dochter en andere gehandicapte kinderen werden behandeld en kwam er al snel achter dat “top down” fondsen werven heel moeilijk was. Zo kwam ik op het idee “bottom up” te werk te gaan. In plaats van het verzoeken om een groot bedrag te doneren, ben ik gaan vragen naar een ‘teamwork-donatie’ waarbij de medewerkers vrijwillig 1 euro afstaan van hun salaris voor een willekeurig goed doel. Ik noemde dit idee “Teaming”. Belangrijke uitgangspunten voor mij zijn:

  • Binnen een organisatie heb je een vrijwilliger die dit project coördineert.

  • Het gaat altijd om 1 euro per persoon: niet meer, niet minder. Dit ongeacht de functie binnen de organisatie.

  • Deelnemers kiezen zelf het goede doel waar ze aan schenken. En na 6 of 12 maanden wordt een nieuw goed doel gekozen.

  • Gekozen goede doelen wordt bezocht of iemand van het goede doel verzorgt een presentatie bij het deelnemende bedrijf, zodat iedereen kan zien hoe de donatie mensen helpt.

Teaming is zelf geen bedrijf of stichting. Teaming heeft geen personeel of kantoor en geen bankrekeningnummer. Teaming is gewoon een simpel idee dat kan worden samengevat als “micro donaties van 1 euro in teamverband”. Intussen is er door aan Teaming te doen meer dan 10 miljoen euro gedoneerd aan duizenden sociale projecten. Dit enorme bedrag is onder andere gerealiseerd door een intense samenwerking met Frank Rijkaard. Ik mocht een tijdje zijn rechterhand zijn toen hij coach was voor FC Barcelona. Aan Teaming op zich is nooit iets veranderd, maar wanneer je een presentatie in de perszaal doet van FC Barcelona met Frank Rijkaard naast je, komt er plotseling veel pers opdagen en zelfs een uitgever met een contract om een boek te schrijven.

Test voor organisaties

Hierdoor kwam Teaming in een stroomversnelling en werd het in steeds meer landen toegepast (Europa en Zuid-Amerika). En, dankzij de Universiteit van Barcelona werd er zelfs de “Teaming Test” ontwikkeld. De universiteit voerde een studie uit bij 400 bedrijven die aan Teaming doen en bij 400 organisaties waar een poging is gedaan en waar het niet gelukt is of waar het heel moeizaam is verlopen. Hun eindconclusie is dat de Teaming bedrijven vooral volwassener zijn als team en veel meer geloven in hun eigen kracht als team. Ook hebben de meeste Teaming bedrijven een duidelijk collectief doel en worden de medewerkers vaak zelfs beloond met een groepsbonus in plaats van individuele bonussen.

We zagen door deze studie en opgedane ervaring dat het opzetten van Teaming binnen een organisatie een soort overzichtsfoto geeft over hoe het staat met de teamwork capaciteit. Bedrijven waar Teaming snel en goed verloopt, hebben meestal een goede werksfeer, perfecte interne communicatie, weinig bureaucratie en er wordt goed geluisterd naar elke medewerker. Maar wanneer iemand Teaming bij haar of zijn bedrijf wil beginnen en ontdekt dat dit simpele idee bijna onmogelijk is uit te voeren, is er meestal een serieus probleem qua werksfeer, interne communicatie en bureaucratie. Dan heb je als directie iets om over na te denken.

Daarom wordt de “Teaming test” steeds meer toegepast als instrument om te meten in hoeverre een bedrijf echt in staat is om als team te werken en om te zien of de waarden en visie die op de website staan of in lijstjes aan de muren hangen in de praktijk eigenlijk wel kloppen.

Veelgestelde vragen

Begrippen als “greenwashing” en een aantal zaken waar goede doelen toch niet zo goed bleken om te gaan met geld, maken dat ik vaak de vraag krijg of ik greenwashing in de kaart speel. Of ik zelf wat verdien aan Teaming. Wat betreft greenwashing: iedere organisatie mag mee doen en dat ze mee doen vinden wij hoe dan ook een goede stap in de richting. Is een organisatie niet oprecht, bijvoorbeeld omdat medewerkers het pijnlijk vinden dat dit soort goede doelen worden ondersteund maar in werkelijkheid de waarden op de website niet overeenkomen met de praktijk, dan komt dat nu (door de Teaming test) weer mooi naar voren. En zoals gezegd: dan heb je als directie toch iets om over na te denken. Wat betreft mijn salaris: ik verdien niets aan de inkomsten van Teaming. Ik geef lezingen over dit onderwerp, over sociaal ondernemen, en mag mezelf gelukkig prijzen dat ik op die manier voldoende inkomsten genereer.

Gelukkig vragen ook veel mensen naar mijn dochter en de stichting die haar verzorgt. Zij maken het goed.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn - Black Circle