Werken in de toekomst

Mark Herberts nodigde ons uit voor een bijeenkomst die hij organiseerde en waar hij ook als spreker op trad. Hij was benieuwd wat we van zijn verhaal vonden. Nou, we waren onder de indruk van zijn verhaal. Op dit moment zijn we in overleg om te kijken wat Mark nodig heeft om zijn verhaal en voordracht naar een nieuw niveau te tillen. Maar dat verhaal, dat willen we jullie alvast voorleggen. Want zijn verhaal gaat over een onderwerp waar de meeste organisaties mee worstelen. En waar ook heel veel kansen uit voort komen: het laten samenwerken van verschillende generaties.

“Wat voor werk zoek je?”

“Geen idee, ik weet niet zo goed wat er bij me past.”

“Wat wil je?”

“Ik wil 4 dagen per week zelfstandig werken aan iets wat er toe doet. Maar verder maakt het niet uit!”

Klinkt bizar, maar dit gesprek is niet eens verzonnen. Sterker nog, dit gesprek voer ik minimaal één keer per week. Als recruiter kom ik vaak jonge mensen tegen die vast lopen in hun zoektocht naar werk. Jongeren denken geen idee te hebben bij wat ze willen, terwijl ze dat in feite wel weten. Ze hebben geen idee wat ze willen doen, maar hebben vooral goed nagedacht over hoe hun werk moet passen in hun privé leven. Na wat doorvragen komt er vaak een hoop boven tafel, alleen is het huidige systeem er niet op gebouwd.

Dit rebelse groepje jongeren worden ook wel millennials genoemd. En millennials maken in 2020 zo ongeveer 40% uit van de totale arbeidsmarkt. Best een fors aandeel als je het mij vraagt.

“Wat wil je gaan verdienen?”

“Maakt me niet uit zolang ik mijn vaste lasten maar kan betalen”

Autonomie en purpose in werk staan voor millennials boven salaris. De generatie die nu leidinggevend is (generatie X, 1960-1980) kan hier helemaal niks mee. Jarenlang hebben zij bloed, zweet en tranen gestoken in hun werk om financiële veiligheid te creëren voor hun gezin en dan gaan die verdraaide millennials ineens zeggen dat ze geld niet zo belangrijk vinden. Lekker dan!

Organisaties zullen moeten veranderen. Want in vergelijking met millennials heeft de volgende generatie, de centennials, purpose nog hoger staan dan het salaris. Jonge mensen willen iets bijdragen en een verandering teweeg brengen. En om te veranderen moet iemand eerst een gedurfde stap zetten.

Vertrouwen

Als je verandering wilt, moet je de status quo doorbreken. De eerste grote stap is de innovator die besluit om de status quo te breken. Hij zet een stap naar rechts waar de rest naar links gaat. De volgende persoon doet nog een stap. En die daarna ook weer een stap, enzovoort. Soms ben je voor je gevoel nutteloos bezig of de verkeerde kant op aan het gaan. Gaandeweg zul je wellicht denken “Waar zijn we in godensnaam mee bezig, dit gaat echt helemaal verkeerd!”. Uiteindelijk kom je er en realiseer je dat elke stap er 1 is geweest in de richting van verandering.

De afgelopen generaties waren onderdeel van een soortgelijk proces. Zij hebben een finishlijn bereikt en er voor gezorgd dat het werk zo georganiseerd is dat men financiële zekerheid kan krijgen voor hun gezin. Alleen nu is het tijd voor de start van een nieuwe verandering. Geen geld meer, wel purpose. Deze generatie van millennials is de innovator die de eerste stap zet en de status quo breekt.

De toekomst is dichterbij dan je denkt.

Alle innovators hebben één ding gemeen en dat is een visie! Een visie waar ze achter kunnen gaan staan. Een visie waar ze voor willen werken. Martin Luther King, Elon Musk, Steve Jobs waren allemaal mannen met een visie. Zij waren in hun gebied de innovators. Martin Luther King had een droom over gelijke rechten voor iedereen. Elon Musk wil de planeet redden door een kolonie op Mars te starten en Steve Jobs had een visie waarin de status quo van de maatschappij werd verbroken. Iedereen in de wereld verklaarde hen voor gek, maar toch gaan zij er komen of zijn zij er gekomen. Deze mannen zijn een groot voorbeeld voor vele millennials. Zij zien in hen het bewijs dat je substantiële verandering kan realiseren als je gelooft in iets.

In een (arbeids)wereld waar een jonge generatie een visie heeft, waarin het werk anders is ingericht, wil ik de jonge generaties aanmoedigen om achter hun visie te gaan staan en er voor te werken. De oudere generatie wil ik zeggen om het gesprek met de nieuwe generatie aan te gaan. De jongere generatie kan leren van de wijsheid van de oudere generatie. De oudere generaties kunnen op hun beurt bijdragen aan het werken in de toekomst. En die toekomst? Die is dichterbij dan je denkt.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn - Black Circle