Nudgestock: inhoud en vorm

In deze blog bespreek ik wat Nudgestock een leuk en uniek conferentie maakt, na zelf aanwezig te zijn geweest bij deze conferentie. In de aankondiging staat de conferentie beschreven als “a wonderfully eclectic mix of thought leading talks and behaviour change case studies. All interspersed with a suitable mix of drinks, mingling, ice cream stalls and revelry.” Zoals hier al naar voren komt, is Nudgestock een conferentie waar inhoud en vorm hand in hand gaan. En daar kan de gemiddelde conferentie of bijeenkomst nog best wat van leren.

De basis

Nudgestock wordt georganiseerd door Ogilvy UK, het Britse kantoor van de reclamebureauketen Ogilvy. Op papier is Nudgestock een congres zoals we die allemaal kennen: programma met drie blokken met sprekers, om de blokken heen onderbrekingen en een pauze, een leuke locatie, aardig verzorgde lunch. Er draait een muziekje bij binnenkomst. Er zijn sprekers die kort onderdeel zijn van het programma en er zijn keynotes. Er is tijd om te netwerken. En aan het einde wacht een goodiebag.

De manier waarop deze onderdelen zijn aangekleed maakt Nudgestock inspirerend. Elk onderdeel is consistent benaderd en dat draagt bij aan een eigen identiteit.

Eigen invulling

Nudgestock geeft een eigen invulling aan de genoemde standaard onderdelen van een conferentie. Wat onder andere inspireert is

  • De tafelindeling. Bij binnenkomst wordt je een zitplaats toegewezen. Dus ja, je collega’s ben je kwijt. Elke tafel kent een kleur en psychologisch principe als naam en door de ‘gedwongen’ kennismaking met je onbekende buren, ontstaat al snel een beetje groepsgevoel. Je moet er samen immers iets van maken. Het mandje met fruit en andere lekkernijen op de tafel zijn een prima conversation-starter. En het helpt dat sprekers tijdens hun lezingen verwijzen naar de tafel-namen: “where is social proof sitting?”.

  • Het podium. Op het podium staan drie spreekstoelen, elk met een eigen benaming: ‘pop’, ‘rock’ en ‘funk’. Elke spreker neemt achter één van de drie spreekstoelen plaats om zijn of haar verhaal te vertellen. Achteraf gezien mag je concluderen dat de middelste van de drie, ‘rock’, de keynote-sprekers herbergt maar door niet te spreken over keynote-sprekers, krijg je niet het gevoel dat andere sprekers er minder toe doen (of onrealistische verwachtingen van de keynote-sprekers). Verder onderscheid tussen de drie stoelen is niet te vinden, al is de afwisseling wel prettig.

  • De dagvoorzitters. Waar de combinatie van inhoud en vorm steeds mooi naar voren komt bij Nudgestock, zijn het wel twee elementen en dat vraagt ook om twee dagvoorzitters. Spreker (en gewoon geweldige kerel) Rory Sutherland bewaakt de inhoud. Hij neemt de eerste lezing voor zijn rekening en hij ondervraagt de sprekers na afloop over hun lezing. Zijn collega Nina Jasinski bewaakt de tijd, vraagt of iedereen het naar de zin heeft en is duidelijk van alles op de hoogte. Het is een schitterend samenspel waarbij twee mensen verschillende taken hebben én hetzelfde doel.

Sfeer bepalen

Al langer verzet ik me tegen (het vaak geïmpliceerde) onderscheid tussen “inhoudelijk” en “leuk”. Ja, informeren of vermaken is een keuze die je moet maken. Echter hoeft het onderscheid in de uitvoering niet zo zwart wit te zijn als dat het vaak is in de praktijk.

Als je kijkt naar de evaluaties van mensen die een conferentie bezoeken, zie je dat bereikbaarheid, de lunch, de mogelijkheid om te netwerken en de sfeer de belangrijkste determinanten zijn voor het gevoel achteraf. Terwijl we zo graag inzetten op ‘de grote namen op een poster, zodat mensen wel komen’. Onzin. Mensen komen af op sfeer en op identiteit, waar sprekers uiteraard aan bijdragen maar niet het enige ‘middel’ toe zijn.

Dus ga experimenteren met manieren om de sfeer te bepalen. Werk vanuit een (bekende) basis, ga na wat past bij jou, je publiek en het thema en bedenk dan steeds hoe je net een stapje verder kunt gaan of aanwezigen kunt verrassen. Bij De Nieuwe Rede hebben we dat bijvoorbeeld gedaan middels de bewegen op muziek om het lange zitten te doorbreken, door een quiz te organiseren zodat we konden zien wat mensen interessant vonden en met de, voor de zaal onverwachte, inzet van cabaretiers.

Uiteraard zijn er veel mogelijkheden. Dat betekent dat de keuze aan jou is. Als je je dat eenmaal realiseert, is er anno 2018 eigenlijk geen excuus meer voor een ongeïnspireerde conferentie.

Zie ter inspiratie hier de lezing van de genoemde Rory Sutherland.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn - Black Circle