Simon Sinek kan makkelijk lullen.

Why? De vraag waar Simon Sinek bekend door is geworden. Deze vraag staat letterlijk en figuurlijk centraal in zijn golden circles. Zijn TED talk ‘Start with why’ is miljoenen keren bekeken en mensen van over de hele wereld hebben het over deze circles en deze vraag. Dat zegt iets over de manier van presenteren van Sinek. Want wil je een dergelijke impact maken en verandering teweeg brengen, dan ga je op een hele bewuste manier om met de momenten dat je mag presenteren.

Maar wat kunnen wij dan leren van zijn manier van presenteren? In deze blog laat ik je zien hoe Sinek zich voorbereidt op een presentatie en welke presentatietechnieken hij op het podium gebruikt.

Voorbereiding

Laten we beginnen met het feit dat Sinek zich voorbereidt. Schrijven, schrappen, schematiseren, oefenen. En dus niet denken “dat komt wel goed, ik ken mijn materiaal”. Je materie goed kennen is één ding; er een pakkende presentatie van maken en er op overtuigende wijze over kunnen vertellen is een hele andere kwestie.

Om dit voor te zijn, hanteert Sinek de volgende regel: “I like to say I cheat. I only talk about things I care about. And I only talk about things that I understand.” Moet je dus een presentatie geven (met de nadruk op “moet”) over iets wat je eigenlijk niet zo interessant vindt (en daarmee je publiek waarschijnlijk ook niet), ga dan op zoek naar iets in je doel en verhaal waar je wel warm van wordt.

Verder bereidt Sinek zich op drie manieren voor op zijn presentaties, namelijk door te bedenken wat:

  • het einddoel van de presentatie is (dit bedenkt hij dus als eerste),

  • de beste manier is om te komen tot dat einddoel qua verhaal,

  • de beste manier is om te komen tot dat einddoel qua presentatietechnieken.

En daarna volgt oefenen, oefenen en oefenen.

Het einddoel eerst

Door te beginnen met het bepalen van je einddoel, of dat nu een concrete call to action is of dat je informatie wilt overbrengen, kun je tijdens de voorbereiding op je presentatie steeds nagaan of hetgeen dat je vertelt of doet bijdraagt aan dit einddoel.

Je einddoel ook tijdens je presentatie snel duidelijk maken, is ook wenselijk want dan krijgt het publiek context. De mensen in de zaal weten waarom jij dit komt vertellen en of de lezing voor hen interessant wordt. Beginnen met een verhaal dat of metafoor die de essentie van je doel beschrijft, is de prettigste manier van beginnen.

En zorg er voor dat je niet overkomt alsof je iets wil verkopen of begint met harde cijfers (laat dat dus nooit je einddoel zijn); je wil iets geven. Een nieuw idee, een ander perspectief, een inzicht. Heb je deze laatstgenoemde motivatie om voor je publiek te gaan staan, dan zul je op een veel prettigere manier spreken dan wanneer je wil verkopen (je zult onder andere veel minder over jezelf praten).

Presentatietechnieken

“Jezelf zijn.” We kennen deze tip allemaal en waar het geen loos advies is, merk ik vaak dat mensen er ook niet heel veel mee kunnen. Hier zijn een aantal technieken die Sinek gebruikt, die praktischer zijn dan “jezelf zijn” en je helpen met zelfvertrouwen en overtuiging te spreken:

  • Zenuwachtig? Voor veel mensen bekend maar evenals bij het vorige voorbeeld gaat het er hier om welk verhaal je erbij vertelt. Je kunt jezelf vertellen dat je zenuwachtig bent en dit niet zo vaak doet en dat er van alles mis kan gaan; de truc is om te denken “dit zijn geen zenuwen, dit is gezonde spanning, dit is opwinding, ik kan niet wachten.”

  • Begin niet met praten terwijl je nog richting het podium aan het lopen bent. Sterker nog, neem nog heel even pauze voordat je begint met spreken als je al stil staat op het podium. Bouw zo spanning op.

  • Praat steeds tegen één persoon. Dé remedie voor mensen die bang zijn voor grote groepen en het spreken voor grote groepen én voor mensen die het maar niet lukt om een binding aan te gaan met het publiek.

  • Een black out. We kennen het allemaal en het gebeurt gewoon af en toe. Ook dan geldt: pauzeer, blijf niet praten. Neem rust om de draad weer te vinden. Lukt het dan nog niet, beschrijf dit dan. Niet “ik ben even de draad kwijt” of “sorry hoor”; vertel wat er gebeurt, bijvoorbeeld door te zeggen “ken je dat, dat je hartslag 180 is, je mond droog en je soort van blinde paniek ervaart. Dat heb ik nu. Wie kan me helpen?”.

  • Weet je het antwoord op een vraag niet, zeg dat dan. Ga geen antwoord verzinnen of doen alsof je wel een soort van idee hebt. Zeg gewoon dat je het niet weet, dat je het antwoord gaat opzoeken en dat je dankbaar bent voor de kans om zelf ook nog te leren. En contact dan degene die de vraag stelde later met het antwoord, een perfecte follow-up voor je presentatie.

  • Als je klaar bent, ga dan ook. Na je laatste opmerking, na de laatste vraag en na het applaus, loop dan het podium af. Even rustig als toen je er op liep. Blijf niet zwaaien of knikken, ga niet je laptop inklappen. Loop het podium af. Eindig zoals je op kwam, met zelfvertrouwen.

Makkelijk lullen

Sommige van deze tips zijn wellicht bekende stop en toch zien we hier in de praktijk vaak sprekers op stuklopen. En ook nu is het verleidelijk om te denken “ja maar Sinek hoeft niet meer te verkopen, die heeft genoeg, die is bovendien bekend”. Of “dat is nu eenmaal iemand die makkelijk praat”. Wat Sinek vooral doet, wat ik vooral doe, wat ik jou vooral aanraadt om te gaan doen, is om je presentaties voor te bereiden. Niet te denken “komt wel goed” of “als ik er maar vanaf ben”. Denk “welke kans kan ik verwezenlijken” en “wat kan ik mijn publiek bieden”. Als je scherp hebt waarom je iets wil vertellen en wat je publiek er aan heeft, dan ga je mensen aan je binden.

Start with why. Dat maakt lullen makkelijk.

Wil je deze tekst nog eens horen van de beste man zelf, bekijk dan dit filmpje.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn - Black Circle