De Troonrede: hoe je zittend kan presenteren

De Troonrede is een bijzondere rede. En je kunt van alles vinden van de tekst en boodschap, zo blijkt altijd maar weer uit de reacties. Maar de inhoud is niet waar wij ons op willen richten; wij richten ons op de vorm. De Koning heeft namelijk geen makkelijke taak aan het uitspreken van de Troonrede. Hij heeft een groot publiek, hij moet de tekst voorlezen en dat ook nog zittend doen. Wat kun je dan nog doen, om het een beetje een aansprekend geheel te maken?

Een publiek van een dergelijke omvang zal niet ieder van ons snel meemaken; in termen van je tekst voorlezen en zittend ‘presenteren’ kunnen we wel iets leren van de Troonrede. Ja, het is zo dat als het gaat om zittend presenteren en je tekst voorlezen, je vrij snel de tip krijgt “niet doen”. Maar in de praktijk is het soms even niet anders.

Omdat je zenuwachtig bent, heb je de tekst uitgeschreven bij je. Of je wil bepaalde stukken quoten of zeker weten dat je de juiste cijfers noemt, dan kan uitgeschreven tekst vast hebben best handig zijn. En zittend presenteren gebeurt ook, als je bijvoorbeeld een paar minuten aan het woord bent tijdens een vergadering of als je er voor kiest als spreker om op het ‘gelijke niveau’ van je (zittende) publiek te blijven.

Wat te leren van de Troonrede

Stel je zit (no pun intended) in zo’n situatie, wat kun je dan leren van de Troonrede om dit de volgende keer aansprekender te doen? Wat mij opvalt aan het uitspreken van de Troonrede door de Koning is hoe belangrijk

  • de aankleding is. De Koning, toch geen kleine man, verdwijnt in die stoel en naast dat bloemstuk (en uiteraard helpt de prachtige koningin Maxima ook niet). Zorg er altijd voor dat je in ieder geval goed zichtbaar bent als je aan het woord bent en dat bijvoorbeeld objecten als beamers, koffiekannen en je buurmannen en -vrouwen niet het zicht op je belemmeren. Je hoeft niet per sé te gaan staan; ergens anders zitten om je verhaal te doen is ook een optie. Zorg dat je zichtbaar bent.

  • het is om te blijven bewegen. Dat de Troonrede een bepaalde status moet uitstralen, dat moge duidelijk zijn. Toch is het beeld van deze rede wel erg statisch. Je merkt dat met name in het begin, wanneer de Koning spreekt over 1944. Dit zijn woorden die bol staan van de beeldspraak, waarmee hij een beleving willen oproepen. Maar zijn lichaamstaal ondersteunt dit niet. Mooie woorden zijn heel belangrijk; blijf deze wel ondersteunen met je lichaamshouding en blijf gebruik maken van je hand(en).

  • het blijft om je te richten op de aanwezigen. Door het statische beeld van de Troonrede, zie je dat aanwezigen een beetje verveeld één kant op kijken. En dat als ze plotseling een camera op zich gericht zien, ze zich niet meteen een houding weten te geven. Je publiek neemt toch iets van jouw energie en houding over. Hou ze bij de les. Het is niet genoeg om over ze te praten; maak af en toe een grapje en pak gerichte rustmomenten om je spreektempo af te wisselen en aanwezigen nieuwsgierig te maken naar het volgende dat je gaat zeggen.

  • om sterk te beginnen en eindigen. Als je kijkt naar het filmpje hieronder, en je pakt de eerste vijf seconden en de laatste vijf seconden, zie je dan iemand die met volle overtuiging deze rede gaat voorlezen? De Koning wekt een zenuwachtige indruk, iets wat je met ook hier een rustmoment inlassen (laat de aanwezigen maar even wachten, bouw spanning op!) voor kunt zijn. Zit rechtop, kijk even naar de aanwezigen en richt je dan tot je tekst. En sluit af door de tekst bewust neer te leggen, weer even recht te gaan zitten en richting de zaal te knikken.

Kortom, misschien nog wel meer als bij een ‘normale’ presentatie, let als je zit op je lichaamshouding en vergeet als je je tekst voorleest zeker niet om ook naar je publiek te kijken. Als jou nog andere dingen zijn opgevallen aan de (vorm van de) Troonrede, laat het weten in de comments onderaan de blog.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn - Black Circle