Dames waterpolo als organisatieadvies.

Het is het jaar 1991 en een klein Markje laat vol trots zijn zwemdiploma B zien. Enkele dagen later kwam mijn moeder met de mededeling dat het tijd was om een sport te gaan doen. Kinderen die groeien moeten bewegen vond zij. Mijn moeder gaf mij (om een of andere reden) de keuze tussen paardrijden en waterpolo.

“Geen idee wat dat waterpolo is, maar er is niet genoeg snoep op aarde dat mij gaat laten paardrijden. Dat is toch voor meisjes?”

In my defence, ik was 7 jaar oud! Inmiddels besef ik mij dat mijn moeder vooral als doel had om mij bij het voetbal weg te houden.

“Well played, moeders!”

It’s not the team with the best players that wins, it’s the players with the best team.

Nu, zo’n 26 jaar later, waterpolo ik nog steeds. De liefde voor de sport is nog steeds op hetzelfde niveau. Inmiddels coach en train ik, samen met een medecoach, een damesteam in Nijmegen.

Dit team zat na jaren van topsport al enkele jaren in een neerwaartse spiraal en beleefde maar liefst twee degradaties. Dit zijn ze beu, ze willen een beter team worden. Zowel in het water als op de kant. En wie ben ik om vrouwen in nood te negeren?

Met een gemiddelde leeftijd van rond de 20 valt er wat te zeggen voor hun zelfreflectie. Ze wisten dat het team niet langer kon functioneren op deze manier. Er heerste een negatieve sfeer en verdeeldheid. Het lukte hen echter niet om hier zelf los van te komen. Zodoende kwam de hulpvraag om een trainersstaf die hen hierbij kon helpen. Maar hoe ga je een groep, die zelf al erkent dat er veel moet gebeuren, weer tot een team maken?

In de bedrijfswereld zie je op dagelijkse basis dat leidinggevende geen idee hebben wat ze met hun jonge team aan moeten. Je kunt deze ‘millennials’ (geboren tussen 1980 en 2000) sturen wat je wilt, maar luisteren ho maar, waardoor er verdeeldheid ontstaat in het team. En toch inspireerde de bedrijfswereld me, want als innovatieve bedrijven het voor elkaar kunnen krijgen om hun teams dichter bij elkaar te brengen, dan moet dat in de topsport ook kunnen.

Zeg het maar, dames. Middels drie stappen zijn we gaan werken aan het in kaart brengen van die kwaliteiten en het verbeteren van de cultuur: afspraken maken, individuele gesprekken en gezamenlijk evalueren.

Zodoende legde ik de bal terug bij het team en ging ik aan de slag met de purpose van de groep. Dit was stap 1.

“Zeggen jullie het maar, dames. Wat verwachten jullie van ons als coach?”

Uit de antwoorden op deze vraag bleek dat het team dezelfde zwakke punten zag als wij. Om dit gezamenlijk aan te pakken maakten we duidelijke afspraken met elkaar. Hierdoor ontstond er een gevoel van verantwoordelijkheid in de groep, waardoor men eerder geneigd zal zijn om de afspraken na te komen. Plus er is sociale controle, want iedereen is betrokken bij het maken van afspraken en deze nakomen. Stap 2 is een beter beeld krijgen van de individuele ontwikkeling. Zodoende heb ik de speelsters 1 voor 1 uitgenodigd bij mij op mijn recruitmentbureau, een neutrale locatie waar rust en veiligheid heerst om te praten over wat zij willen en vinden. Alleen dan kon men eerlijk en open communiceren.

Tijdens een van de 1-op-1 gesprekken werd ik geattendeerd op Marc Lammers. Hij was voorheen bondscoach van de hockeydames en dankzij hem zijn zij nu al jaren steevast de nummer 1 van de wereld. Hij brengt vrij praktisch onder woorden wat ik al jaren geloof.

Video: Marc Lammers over sturen op positiviteit, kwaliteitsontwikkeling en flow.

In een tweede groepsbijeenkomst zette ik uiteen dat men niet alleen was. Dit is stap 3. Iedereen ergerde zich aan dezelfde punten en wees bij alles de vinger naar een ander en keek niet naar zichzelf. De individuele ergernissen werden omgezet naar een groepsgevoel van herkenning.

Tevens liet ik ze het bovenstaande filmpje van Marc Lammers zien en na aanleiding daarvan stelde ik “mijn dames” de vraag:

“Waar ben jij goed in?”

Dit bleek een verdacht lastige vraag om te beantwoorden.

In Nederland is het niet sociaal geaccepteerd om je kop boven het maaiveld uit te steken en te zeggen dat je ergens goed in bent, dus daar denken we ook niet over na. Ik geloof er in dat iedereen heel goed weet wat zijn of haar kwaliteiten dan wel zwakke punten zijn. Het is alleen de cultuur van de groep die bepaalt of je die kwaliteiten tot uiting kan brengen of niet.

Talentontwikkeling In de topsport doen we aan talentontwikkeling, niet aan het ontwikkelen van onkunde. Wanneer men weet waar jij goed in bent, kan de rest van het team daar op inspelen. Het individuele talent wordt sterker en het team is dé uiteindelijke schakel voor succes. Ook voor bedrijven geldt dat niet altijd de organisatie met de beste mensen ‘wint’. Het is de organisatie met de beste teams. Stuur op positiviteit, stel de juiste vragen en je creëert een team dat alleen maar sterker zal worden.

"Weet jij waar je team goed in is?"

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn - Black Circle