De Rede: interactie

“Is een rede dan echt iets anders dan een presentatie?” Het is een vraag die we veel horen. Er zijn zeker overeenkomsten. In beide gevallen staat een spreker voor een groep, vertelt hij een verhaal, deelt hij kennis, wil hij inspireren. In de blogreeks ‘De Rede’, waar deze blog de eerste in is, ga ik in op de kernmerken van een rede. Met als doel om de momenten dat jij voor een groep staat te spreken overtuigender te maken. Het onderwerp van deze blog: interactie.

Interactie “Het moet ook wel een beetje interactief zijn.” Het is een zin die we vaak horen. Ik heb een tijd lang een dubbel gevoel gehad hierbij. Het klonk mij tegenstrijdig in de oren, dat een voorwaarde voor iemand die komt spreken is dat hij soms vooral een ander moet laten spreken. Heb je dan weinig vertrouwen in de spreker? Wil je de spreker testen? Moet de zaal iets kwijt? Waarom moet die zaal dan iets kwijt, zijn er spanningen binnen de organisatie?

Het dubbele gevoel kwam ook voort uit slechte ervaringen met het “jullie mogen zo zelf ook nog even aan de slag” onderdeel van veel lezingen. Te veel sprekers stellen tussendoor wat vragen, of aan het einde van de lezing, beiden met weinig impact op hoe de lezing verloopt (dat staat vast, de Powerpoint verandert ook niet). Of hebben een oefening in hun lezing opgenomen, waar je met een half begrip van de vraag met je buurman een halfbakken antwoord op bedenkt, om vervolgens te leren dat je het fout begrepen had (want dat begrijp je wel). Waarom zou je dat willen?

Niet voor niets Van ‘het geestelijke vermogen van de mens’ en ‘de ratio’ tot ‘een haven waar schepen voor anker kunnen liggen.’, Google je ‘definitie rede’ dan kom je verschillende betekenissen tegen. Kijk je bij ‘afbeeldingen’, zie je het beeld van de oude Griekse filosofen. Ze hielden een sterk onderbouwd betoog, om zo het volk, de politiek en leerlingen te onderwijzen. Wij hebben niet voor niets de rede én de nieuwe in onze naam opgenomen. Want ja, de Griekse filosoof hield een betoog. Had zijn onderzoek gedaan. Had nagedacht over elk woord. Wilde het volk, de politiek en zijn leerlingen iets leren. Hij gebruikte beeld- en lichaamstaal om zo overtuigend mogelijk over te komen.

En vervolgens ging hij in discussie met zijn publiek over wat hij net verteld had.

Het is deze vorm van interactie, die sterk bijdraagt aan wat een rede een rede maakt. Het is het vermogen en de wens om discussie te voeren. En die wens had hij niet voor niets en die wens hebben wij ook niet voor niets. Want de vraag naar interactie gaat er niet om dat een spreker niet alleen maar aan het woord is; deze vraag gaat over de wens van het toepassen van het gehoorde kennis en visie. Hoe die toepassing er echter uit moet zien of waar de kennis en visie überhaupt precies op toegepast moeten worden, het is maar de vraag of de spreker dat van tevoren kan weten. En hoeft te weten.

Discussie Onze redenaren (en de mensen die onze coaching volgen) vertellen een inhoudelijk zeer sterk verhaal. Ze zijn zelf overtuigd van dit verhaal. Ze hebben er onderzoek naar gedaan, over nagedacht en ze laten het aansluiten bij eigen ervaringen en persoonlijke waarden. Zij leggen hun ervaringen en kennis voor aan de luisteraars, zodat zij op hun beurt de toepassing op kunnen zoeken. “Wat betekent dit voor mij?” Dat doen ze door in discussie te gaan met de spreker. Discussie is in deze dus verre van negatief en heeft niet als doel om gelijk te halen, het is juist een constructief gesprek.

Een dergelijk gesprek breng je niet op gang met “zijn er nog vragen?”. Een inhoudelijk sterk verhaal kan veel zijn om in een keer zomaar op te reageren, dus evenals bij het inhoudelijke deel van de presentatie, dienen mensen meegenomen te worden in dit discussiedeel. Denk bijvoorbeeld aan het terug laten komen van stellingen uit het inhoudelijke deel en individuen hier specifiek op laten reflecteren. Of denk aan de spreker die vraagt wat de drie punten zijn die zijn blijven hangen, om daarna een gesprek te starten over waar nu juist deze drie punten zijn blijven hangen.

Kortom, ga eens de discussie aan met de spreker of het publiek voor je en merk het verschil met de presentaties die je normaal geeft of bijwoont.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn - Black Circle