Steeds een goed verhaal

Het sprekersvak. Toen ik vroeger op de basisschool met klamme handjes en dito onderbroek mijn spreekbeurten stond te houden, was spreker worden niet het eerste dat in me opkwam. Pestende kinderen aan mijn voeten, om mij te tergen. Ik had geen plankenkoorts, het ging veel dieper dan dat. Het was existentiële doodsangst. En dat had waarschijnlijk ook iets te maken met dat publiek.

Waarom nu dan toch? In 2006 ervoer ik een breekmoment. Mijn moeder overleed te vroeg aan kanker. Sindsdien verkondig ik de boodschap dat je moet voorkomen een slachtoffer van uitgesteld geluk te worden. Ontdooi je dromen en doe dat vandaag nog. In mijn geval zijn het extremere expedities naar Groenland, IJsland en de westelijk Sahara waar ik aan de Toughest Footrace on Earth deelnam.

En hoe gaaf is het dan dat je soms een zeepkist mag beklimmen en mensen inspireert tot hun eigen (mini)expedities. Dan heb je het mooiste beroep dat er is, als er een persoon naar je toekomt na afloop en zegt dat hij of zij geraakt is door je verhaal. Dan weet je dat er een publiek voor je is.

Geraakt publiek Recent had ik dat weer toen ik een sessie verzorgde over duurzame inzetbaarheid en leiderschap in gedrag bij het National Safety At Work Event in Van Nelle fabriek. Met 250 mensen sparren over de vraag wat we kunnen leren van veilig opereren in expedities.

Na afloop beklimt een zichtbaar geraakte Rik van de Westelaken, dagvoorzitter en voormalig nieuwslezer, het podium. Hij zegt twee dingen:

Ik moest schaterlachen om elke zin die je zei!

Je hoopt maar dat dat een goed ding is.

En het tweede dat hij opmerkte was: ‘Bij alle extreme dingen die je doet dacht ik waarom?, waarom?, waarom?’, waarmee hij zich de lachers op de hals haalde. Voor mij natuurlijk fantastisch om te horen. Maar ik ben er niet om de dagvoorzitter te vermaken.

Gelukkig riep ook iemand uit de zaal: ‘Fantastisch verhaal!’ Natuurlijk is dat mooi en met de entertainment value van je verhaal bereik je dat ook meestal wel. Maar ook de deelnemers in de zaal zijn eigenlijk niet je primaire doelgroep.

Allereerst ben je er om een rol te spelen in de doelstelling van je opdrachtgever. Dat kan zijn teambuilding, kennis overdragen, of zoals in dit geval mensen laten nadenken over ‘veilig werken’ en hoe mensen daarin zelf verantwoordelijkheid te laten pakken.

Na afloop kwam iemand op me toe en gaf als tip me nog meer te verdiepen in de doelgroep en me nog meer de taal van de doelgroep eigen te maken. En daar had hij een punt. In dit geval de wereld van veiligheidsproducten op het gebied van valbescherming, adembescherming, oogdouches, nooddouches, kniebescherming, veiligheidsschoen, werkjassen, en veel meer…

De les

Een écht goede spreker kenmerkt zich niet door steeds hetzelfde verhaal goed af te steken, en wel door steeds een goed verhaal voor een andere opdrachtgever af te steken.

Niet de poolexpedities, maar de bruggen naar het reguliere bedrijfsleven maken het verhaal sterk. Blijven schaven dus aan je vakmanschap, maar nu zonder klamme handjes en dito onderbroek. Niet langer een slachtoffer. Nu met droge humor en warme voldoening. Hier enkele fragmenten uit mijn lezing. Ter inspiratie, omdat er ook voor jou een publiek is.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn - Black Circle