De Rede: attributen

We krijgen veel vragen over Powerpoint, wat we daar van vinden. En een van de dingen die we dan altijd zeggen, is dat Powerpoint niet de enige manier is om je presentatie visueel te ondersteunen en je andere manieren ook eens dient te overwegen. Op Netflix vind je een stand up special die een andere manier prachtig illustreert. John Leguizamo gebruikt in zijn Broadway special, ‘John Leguizamo’s Latin History for Morons’, namelijk continu attributen. En dat ondersteunt zijn verhaal niet alleen, ze voegen echt iets (unieks) toe.

De special is eenvoudig onder het label ‘rede’ te plaatsen: de titel alleen al is een statement, Leguizamo spreekt met overtuiging (zelf Latino én hij heeft duidelijk z’n huiswerk gedaan) en die “morons”? Dat is het publiek. En hij gaat ze / ons iets leren. Uiteraard zijn wij geen acteurs zoals John Leguizamo, zijn onze presentaties geen Broadway-Netflix-specials en hebben we daardoor de beschikking over iets andere budgetten of middelen maar vergis je niet: de kracht zit in de eenvoud en bedenken wat mogelijk is.

Schoolbord Leguizamo’s special draait om het feit dat de geschiedenisboeken (in Amerika) ‘latin history’ onvoldoende of incorrect behandelen. Om dit probleem onder de aandacht te brengen, kiest hij voor een leslokaal-set, inclusief schoolbord, leraren-outfit, studieboeken in het decor en koffiemok en laptop op een bureau. Het slimme is dat we als publiek in de omgeving geplaatst worden waar het moet gebeuren.

Het schoolbord met name, puur alleen door de omvang, valt erg op. Zo’n bord heb je echter niet altijd bij je of tot je beschikking. Er zijn sprekers die zich hebben aangewend om hun presentatie middels een flipover te presenteren. Vaak komen hier wat uitdagingen om de hoek kijken zoals de zichtbaarheid van de flipover voor mensen achterin de zaal en het wisselen van vellen papier. Een schoolbord meenemen is zoals gezegd niet echt praktisch en zal qua thema ook niet overal zo goed passen als in deze special; ga wel eens na of er niet een ruimte met een whiteboard beschikbaar is, of een lege muur om vellen papier op te hangen. Of vraag eens of het mogelijk is om te schrijven op de smart tv. Het laat het publiek steeds het hele plaatje zien (van wat er tot nu toe besproken is) en ook al wordt dat wat rommelig aan het einde, het publiek wordt wel echt meegenomen.

Andere attributen die Leguizamo gebruikt, zijn onder andere verschillende hoofddeksels, boeken en verschillende outfits. Deze attributen dienen allemaal om het onderwerp waar hij op dat moment over spreekt visueel bij te staan. Dus als hij het over een boek heeft, heeft hij dat boek fysiek in zijn handen en leest hij er uit voor. Als hij zich opwindt over iets, dan trekt hij zijn colbertje uit en doet hij zijn das iets losser. Wordt hij weer serieuzer, doet hij het jasje weer aan en de das weer goed om!

En wil hij een karakter uitbeelden, dan zet hij een hoed of kroon op zijn hoofd. Dit laatste klinkt wellicht iets te veel als carnaval voor je, bedenk alleen wel hoe prettig deze waarneming is voor het publiek. Een dialoog tussen twee mensen uitbeelden bijvoorbeeld, twee mensen die jij allebei ‘speelt’, wordt duidelijker als je je lichaam draait of als beide mensen een andere plek op het podium krijgen. Bedenk eens hoeveel duidelijker en karakteristieker deze mensen nog worden, als je ze beiden (of in ieder geval een van de twee) een duidelijk kenmerk meegeeft?

Jouw context Uiteraard moet je nadenken over jouw context. Denk echter niet dat het hiervoor genoemde alleen is voor mensen die van theater houden. Het gaat er om dat jouw boodschap en presentatie goed overkomen. Mensen zijn gewend hoe jij normaal bent en presenteert. Waarschijnlijk aan Powerpoints en een lineair verhaal. Er zijn andere opties, verken deze.

Jouw publiek gaat het echt wel interessant vinden als jij ineens een zwarte doos op tafel zet waar gedurende je presentatie verschillende items uitkomen. Dat is verrassend, een keer iets anders en toont dat je echt werk hebt gemaakt van deze presentatie.

Kortom, denk eens na over

  • Wat je kan doen om de omgeving zoveel mogelijk de gewenste situatie te laten weerspiegelen.

  • Welke attributen (zoals boeken of andere voorwerpen) in jouw verhaal genoemd worden en hoe je deze fysiek / visueel in kan zetten.

  • Welke mensen in je presentatie voorkomen en hoe je deze mensen kunt ‘uitbeelden’.

  • Het verhaal dat je gaat vertellen, want in de eerste plaats moeten je attributen dat natuurlijk ondersteunen.

Check hier de trailer van John Leguizamo's Latin History For Morons.

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn - Black Circle