Jordan Belfort: the Wolf of Wallstreet live on stage

“I have a fear of not-public speaking. You can’t shut me up.” Dat Jordan Belfort zich comfortabel voelt op het podium is snel duidelijk. Geen toeters en bellen, harde muziek of imposante filmpjes; Belfort loopt het podium op, op sneakers, met blikje Red Bull en begint energierijk te praten. Waar hij het over heeft? Sales. Niet dat geld alles is. Niet alles. Dat heeft hij wel geleerd. En wat hebben wij dan geleerd van Belfort live on stage zien?

Het eerder genoemde “energierijk” is een woordgrapje: Belfort heeft ADHD gemixt met Red Bull gemixt met een drugsverleden gemixt met het geloof dat hij “a person worth listening to” is. En hij is rijk. Wie de film the Wolf of Wallstreet heeft gezien, heeft daar een beeld bij. Hij vertelt graag over hoe goed deze film is, wat er wel en niet klopt en zo volgt de ene uitvergrote anekdote na de andere.

Dat maakt Belfort typisch een spreker in de categorie “is je ding, of niet”. Het is makkelijk om hem af te schilderen als “erg Amerikaans”, “nep” of “opgeklopt”. Het zou je vergeven zijn. Toch hebben we interessante dingen gezien, die we graag met je delen.

Geflipt

Bij De Nieuwe Rede moeten we altijd wel lachen als mensen Powerpoint sheets zien als een no-go en flipovers helemaal het einde vinden. Laten we eerlijk zijn: het wisselen van vellen is een ramp en 9 van de 10 keer is wat er geschreven wordt onleesbaar (in ieder geval bij mij). Belfort komt met een oplossing: hij gebruikt twee flipovers. Zo kan hij twee onderwerpen mooi (letterlijk) tegenover elkaar zetten en voor het publiek het verschil verder duidelijk maken door van de een naar de ander te lopen.

En hij schrijft groot. Slechts een paar woorden komen op een vel. Is hij een paar keer van vel gewisseld, schrijft hij het overzicht van het eerste vel gewoon opnieuw op. Overzichtelijk. Hij ziet de flipover duidelijk als hulpmiddel, niet als doel.

De twee flipovers zijn overigens niet zijn enige middelen: continu staat een Powerpoint met dezelfde sheet aan op de achtergrond. Zo zijn zijn foto, naam, de naam van zijn theorie en een aantal boeken altijd in beeld. Op sommige punten laat hij een video-fragment zien (niet geheel onlogisch gezien eerder genoemde film), dan dimt hij de lichten en kijkt hij met het publiek naar het fragment. Gaat het licht weer aan, pakt hij de aandacht weer. Zo laat je sheets voor je werken.

Interactie

Als vaste lezer van deze blog weet je al dat ik iets vind van ‘interactie’. Je snapt ook al dat iemand als Belfort, met zijn energie en liefde voor public speaking, niet snel iemand anders aan het woord zal laten. Er zijn momenten dat hij aan de zaal vraagt “voor wie is dat herkenbaar?”, waarbij hij zelf zijn hand opsteekt en je de zaal keurig (/ geconditioneerd) haar hand ziet opsteken. Een standaard-truc en vrij minimale vorm van interactie. Hij doet daarom nog iets anders, dat interessanter is.

Twee uitspraken hoorde ik hem namelijk geregeld uiten: “I’ll get back to that, ‘cause it’s really important / a great story” en “what was I talking about”. Belfort zegt dat hij zijn verhaal niet vooraf bedenkt en gewoon begint te vertellen. Daardoor kan hij soms afdwalen, waardoor hij dus later terug moet komen op een onderwerp of zelf de draad kwijt raakt en de hulp van het publiek nodig heeft. Gevoelsmatig zeg ik dat dat “ik begin gewoon te praten” altijd een beetje onzin is. Je verhaal niet vooraf uitschrijven en ter plekke helemaal ‘verzinnen’ zijn totaal verschillende dingen; het eerste geloof ik wel, het tweede niet. Er is, al is het maar door ervaring, een rode draad ontstaan die hij volgt. En ik ben er zeker van dat hij de genoemde uitspraken gebruikt om de aandacht van het publiek erbij te houden. Wat niet alleen slim is, het is ook nog eens een manier die goed past bij zijn energierijke voorkomen.

3 10’en

Middelen en interactie kun je zien als ‘hoe je presenteert’. Inhoudelijk heeft Belfort ook een interessant boodschap, als je kijkt naar sales en spreken. Zijn centrale boodschap is namelijk “ga voor 3 keer een 10”: potentiële kopers moeten jou, jouw product en het bedrijf dat achter het product te gek vinden. Mis je ergens een 10, gaat de sale niet door.

Wat ik hier interessant aan vind, voor sprekers, is het idee dat de associaties die mensen met je hebben van belang zijn. Ze moeten jou leuk vinden, niet alleen je verhaal. Veel sprekers focussen erg op dat verhaal en de woorden die ze uiten en zijn veel te weinig bezig met de (eerste) indruk die ze achter laten. Deze indruk wordt gevormd door lichaamstaal, je kleding, je energie, hoe comfortabel je je op het podium begeeft en nog vele zaken. Ook de toon van je stem telt mee, waar Belfort veel over weet gezien zijn ervaring als telemarketeer.

Je kunt niet van alles weten hoe iemand in het publiek er op zal reageren; je kunt wel zorgen dat er een consistent beeld ontstaat. Belfort praat veel en snel, komt op sneakers, drinkt geen water en wel energy drank, loopt veel rond en raakt af en toe de draad kwijt. Een consistent beeld. Dit laat ook zien dat Jordan Belfort een sales-man is, dat hij de Wolf of Wallstreet is. Hij weet heus wel wat hij doet en hoe hij dat doet. And hate it or love it, hij trekt in ieder geval aandacht.

To sum up, wat kun jij hiervan leren:

  • Denk na over de inzet van Powerpoint sheets en flipovers: het een sluit het ander niet uit en je kunt met verschillende combinaties mogelijkheden voor jezelf en je publiek creëren.

  • Laat je publiek meewerken op een voor jouw passende wijze: een vraag, oefening, filmpje en reminder, er zijn vele manieren om de aandacht je van je publiek vast te houden en er voor te zorgen dat informatie beter onthouden wordt.

  • Bedenk goed waar je voor staat: je staat er immers als persoon, als expert, als vertegenwoordiger van een bedrijf. Ga voor 3 keer een 10 en een consistent voorkomen.

Bonus tip:

  • De eerste indruk die je maakt is een belangrijke, of mensen je nu kennen van te voren of niet. Dus vraag eens naar die eerste indruk! Je maakt een grapje, noemt kort je naam of het onderwerp van de lezing en binnen een minuut (al ruim voor ‘eerste indruk’, die toch onbewust binnen seconden ontstaat) vraag je “wie staat er voor jullie?”. En dan luisteren. Laat hen je cv en profiel invullen, voordat je dat zelf helemaal gaat doen. Let ook op de antwoorden die mensen geven, die zeggen namelijk iets over wat zij belangrijk vinden, wat hen opvalt en de verwachtingen waarmee ze gekomen zijn!

Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • LinkedIn - Black Circle